Where All of Nature meets Architecture

Biophilic Design, Biomimicry, Cradle to Cradle, Circulair, Ecologisch, Biobased.
Het zijn hedendaagse begrippen binnen de architectuurwereld waarmee een link gelegd wordt tussen architectuur en natuur.

nautilus-shell

Iedere term staat voor een andere benadering, een ander inzicht, in hoe de natuur gebruikt kan worden als inspiratiebron voor de vraagstukken waar, onder andere, architecten mee te maken hebben. Denk hierbij aan vraagstukken als eindige materialen, afvalstromen, CO2 uitstoot, energiebesparing, kosten efficiënt en gezondheid.

De natuur wordt gezien als inspiratiebron waarbij wij intellectueel proberen te begrijpen hoe iets werkt om dit toe te kunnen passen voor onze huidige problemen. Ondanks alle goede bedoelingen stranden deze pogingen vaak door het verschil tussen lange- en korte termijn belangen. De mensen en bedrijven die echt iets kunnen betekenen, zijn meer geïnteresseerd in korte termijn oplossingen, dan in lange termijn oplossingen.

Om een concreet voorbeeld te geven; denk aan de aanschaf van zonnepanelen.
Nog niet zo lang geleden twijfelden veel mensen of ze wel of geen zonnepanelen zouden nemen. De allerbelangrijkste afweging was de terugverdientijd. De vraag was niet of dit goed voor het milieu was, maar hoe snel je de aanschaf van de panelen had terugverdient. Het was een persoonlijke financiële afweging. De keuze voor deze schonere vorm van energie kreeg een “boost” toen de overheid subsidies ging verstrekken en vandaag de dag is het bijna vreemd als je geen zonnepanelen hebt of overweegt te nemen.

nieuwe-branchevereniging-duurzame-energie

Eenzelfde soort afweging wordt gemaakt bij de bouw van een woning of gebouw. Het korte termijn financiële belang weegt over het algemeen zwaarder dan de voordelen die we op lange termijn kunnen hebben. Des te groter de financiële voordelen zijn, des te sneller zijn we geneigd om deze richting te kiezen, ondanks alle consequenties die dit kan hebben.

Een bekend gezegde die hier van toepassing is: “wie dan leeft, wie dan zorgt”.

Los van de oplossingen die in de natuur gevonden kunnen worden, is het belangrijk dat er een mentale verandering tot stand wordt gebracht. Wij staan niet los van de natuur… wij zijn de natuur.We zijn één. Alles wat wij doen heeft een invloed op onze omgeving en er is maar één aarde.

denatuurin

Gelukkig zijn er steeds meer mensen die het gezegde veranderen in: “wie dan leeft, wie nu zorgt”.

De beoogde verandering begint dan ook bij ons, of anders gezegd van onderaf, en steeds meer mensen nemen deze verantwoordelijkheid. Dit zijn ook de mensen die onder andere interesse tonen in bouwen met natuurlijke bouwmaterialen, hergebruik van water en permacultuur. Hierbij wordt een menselijke leefomgeving gecreëerd die ecologisch duurzaam en economisch stabiel is. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld. Biodiversiteit is de sleutel voor succes.

singapore-1681857_960_720

Ditzelfde kunnen wij toepassen binnen onze gebouwde omgeving met Singapore als groot voorbeeld. Niet alleen is hier aandacht besteedt aan de esthetiek van de gebouwen, er wordt ook gekeken naar een balans tussen de natuurlijke en de gebouwde omgeving, waarbij natuur zoveel mogelijk wordt geïntegreerd. Hierdoor vindt een symbiose plaats, met als resultaat een gezonde en bijzondere leefomgeving waar mensen zich prettig voelen.

cloud-forest-singapore-fog-1675x1116

Het is juist deze integrale benadering die we met z’n allen zouden moeten omarmen. De oplossing voor een gezonde en duurzame leefomgeving ligt dan ook niet bij één van de eerdergenoemde begrippen, maar bij de implementatie van alle begrippen tezamen. Samenwerking tussen verschillende partijen lijkt de sleutel tot succes, maar het zit hem ook in het creëren van meerwaarde.

Wij blijken bereid om meer te betalen voor een unieke ervaring… het is slechts één stap verder om de meerwaarde in te zien van het creëren van een leefomgeving die niet alleen bijdraagt aan ons welbevinden en onze gezondheid, die mooi is om te zien en die ook nog eens bijdraagt aan het behoud van onze planeet.

Michel Post / ORIO architecten

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s