Balanceren met Beton & Bio-Based Bouw-materiaal op prestatie – Lezing Boudewijn Piscaer: CO2 reductie door dubbel duurzaam beton / VIBA Cafe 7 november

UTRECHT – Komende donderdag zal Boudewijn Piscaer bij de VIBA een lezing geven over het reduceren van de CO2 productie door Dubbel Duurzaam Beton en iedereen is van harte welkom om deze lezing bij te wonen.

Panteon

Boudewijn Piscaer:

Beton is op energieproductie na de grootste CO2 producent. Het gaat om meer dan 5 miljard ton CO2/jaar. Dat komt voornamelijk door het gebruik van Portlandcement. Door het gebruik van andere bindmiddelen en minder Portlandcement kan de CO2 uitstoot sterk verminderd worden. Boudewijn Piscaer van Sustcon zal tijdens het komende VIBA Café uitleggen hoe ze dat aanpakken.

Sustcon is ontstaan uit een Europees project, waarin Boudewijn heeft samengewerkt met onder meer het Nederlandse Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE).
Het doel was om de milieubelasting van beton te verminderen, dit te meten en te vermarkten. Dit heeft geresulteerd in het Pantheon Performance label, afgegeven door de Pantheon Performance Foundation, die wereldwijd de verduurzaming van bouwmaterialen nastreeft. Met dit label is de milieubelasting van het betonmengsel heel goed inzichtelijk te maken. Zo kunnen we meer op sustainable-duurzaamheid sturen, zonder de durable-duurzaamheid aan te tasten. Hier komt dan ook de naam ‘dubbel duurzaam beton’ vandaan. Volgens het NIBE in Bussum is Sustcon 44% milieuvriendelijker dan referentiebeton. Toegespitst op CO2-emissie is het 90% beter dan referentiebeton.

Boudewijn Piscaer implementeerde op wereldschaal het gebruik van laag cement beton in vuurvast beton en leerde nuttige lessen hieruit voor civiele beton.  Hij beschouwt zowel een bepaalde vorm van alkali geactiveerd materiaal (waaronder Geopolymeer) en een reeks van “Bio-based bindmiddelen” als veelbelovend. Zijn doel is om de 5.000.000.000 ton CO2-jaarlijkse emissie van de Betonindustrie te reduceren door over te stappen op prestatie gericht beton. Technologisch is dat mogelijk.
De manier waarop de concrete samenstelling van beton op dit moment wordt geregeld moet gewijzigd worden, waarbij cement wordt opgelegd en het gebruik van milieuvriendelijke speciale cementerende mineralen wordt bestraft. Hij hoopt dat de cementindustrie zal overgaan van een op volume gerichte productie naar een op kwaliteit gerichte productie van beton. Lees hier meer op de website.

anne-buitenzijde

Het VIBA-café vindt plaats in zaal ‘Ruim Zicht’ bij ANNE, Veemarktplein 41, Utrecht
 Inloop vanaf 19.30uur.  Wel even aanbellen.  We starten om 20.00 uur.
Het gebouw ANNE is goed bereikbaar met openbaar vervoer; het station Utrecht CS ligt op loopafstand. De auto parkeren kan op het terrein nabij ‘Jaarbeurs P3’, á € 4,-/uur.   www.ANNE-online.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s