ORIO excursie naar het ‘Oosten’

EEFDE & UDDEL – Ondanks de mist en de kou trokken we naar het Oosten om twee van onze projecten te bezoeken. De eerste staat in Eefde, is nog in aanbouw en wordt gebouwd door Bouwbiologisch bouwbedijf Dijkhuis uit Hardenberg.

20191205_111012

Toeval of niet, maar gisteren waren net de meeste kozijnen geplaatst, waardoor we al een goed beeld konden krijgen van de ruimtelijkheid van de woning en het spel dat gespeeld wordt tussen open en dicht.

20191205_111143

Helemaal bijzonder om te ervaren was de overkapping aan de zuid-west zijde van de woning. Met een nokhoogte van 8 meter was deze ruimte, op zijn zachts gezegd, indrukwekkend.

20191205_110947

Binnenkort komt de zwarte zink-look op de gevels en het dak en worden de binnenzijde afgewerkt met naturel hout. Al me al zal dit een woning worden die, ondanks zijn vrij eenvoudige vorm, een voorbeeld zal zijn voor veel andere ecologische woningen.

De oplevering zal begin maar 2020 zijn.

ORIO_Uddel (9)

Daarna reden we door naar Uddel, waar onze opdrachtgever, in eigen beheer, deze fantastisch mooie en ecologische woning van stro heeft gebouwd.

ORIO_Uddel (15)

Een aannemer heeft de spanten geplaatst, maar voor de rest hebben ze alles zelf verder opgebouwd en afgewerkt… tot aan het zelf maken van de kozijnen toe.

ORIO_Uddel (10)

Er zijn nog een paar kleine interieur dingen die nog afgemaakt moeten worden en ook de tuin krijgt nog een onderhoudsbeurtje, maar voor de rest ziet de woning er erg plezierig en toegankelijk uit, alhoewel hij wel een beetje afwijkt van de omliggende woningen die allen met baksteen zijn opgebouwd.

ORIO_Uddel (12)

In het interieur is gekozen voor een zo natuurlijk mogelijke uitstraling met leemstuc en naturel houten kozijnen en kolommen. De woonkamer heeft daarbij een vide waardoor hij 2x zo hoog is als de aangrenzende keuken. Dit maakt de woning licht en ruimtelijk.

ORIO_Uddel (16)

Hun passie voor gezond en duurzaam wonen en leven, stopt niet bij de keuze van materialen voor de bouw van hun woning of de mate van zelfvoorzienendheid in de vorm van zonnepanelen. Zo hebben ze onder andere ook een water vitaliser om het water in het huis vitaler en gezonder te maken.

Over een half jaar gaan we terug om te zien hoe de woning en tuin verder zijn vormgegeven.

2 gedachtes over “ORIO excursie naar het ‘Oosten’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s