De toekomst van Architectuur

Onlangs was ik aanwezig bij een presentatie over de toekomst, en dan specifiek over de toekomst van Architectuur. In een hoog tempo kwamen thema’s voorbij als geïmplanteerde computer chips, gezichtsherkenning, zelfrijdende auto’s, vliegende taxi-drones, zich zelf terug rijdende bureaustoelen en computers die steeds meer en meer menselijke taken overnemen, omdat ze dit simpelweg sneller, goedkoper en beter kunnen dan wij mensen.

taxi-dronevliegende taxi-drone

Ik werd geconfronteerd met een toekomstbeeld waarin de mens, door gebruik van technische uitvindingen, steeds gezonder en ouder gaat worden en waarbij Internationale samenwerking tussen architecten, investeerders en start-up’s de enige manier lijkt te zijn om in de nabije toekomst, als architectenbureau, nog enig kans op een bestaan te hebben.

De wereld zoals wij die kennen is aan het veranderen en dat gaat in een veel sneller tempo dan ik had verwacht. Was de uitzending “De toekomst is fantastisch”, die de nieuwste ontwikkeling liet zien vanuit het perspectief van iemand uit 2035 al enigszins surrealistisch…. deze presentatie ging nog een stap verder en schetste een beeld waarin met name China een grote bedreiging… of kans… vormt voor onze huidige economische bedrijfsvoering.

Grote bouwbedrijven als BAM en Heijmans zullen verleden tijd worden als het technisch mogelijk wordt om gebouwen in zeer korte tijd te printen tegen een sterk gereduceerd tarief. Geen op elkaar lijkende rechte vierkante gebouwen meer, maar een wisselend straatbeeld van individualistische organische gebouwen die mensen zelf ontworpen hebben. Een architect lijkt overbodig te worden als we onze gebouwen gewoon kunnen downloaden vanaf het internet.

Kenmerkend is de denkwijze hoe we gezamenlijk de toekomst gaan vormgeven. Zo laat Brainport Industries Campus in Eindhoven zien hoe innovatie, evolutie en onze toekomst, hand in hand gaan met een groen en gezond toekomstbeeld. Hightech oplossingen om ons leven aangenamer te maken, waarbij de slogan “een veelzijdige campus om te werken, te leren en te ontspannen” met afbeeldingen van mensen die gezamenlijk ontspannen in de natuur, veelzeggend is.

Een ander beeld dat geschets werd is de integratie van eetbaar groen als onderdeel van onze gebouwde omgeving. De manier waarop we onze steden vorm geven moet anders. Niet alleen komen er steeds meer mensen bij, we kiezen ervoor om ook zo dicht mogelijk bij elkaar te gaan wonen.

hyperions_designboom_03-818x592
Hyperion / Vincent Callebaut

Een groene oase van eetbaar groen in de vorm van verticale tuinen is in veel gevallen nog een utopie, maar het laat wel een toekomst beeld zien een prachtige en schitterende wereld waarin we vooral lijken te genieten van onze omgeving. Wat een verschil met onze huidige kijk op architectuur.

Met geen woord werd gerept over de energie crisis, eindige grondstoffen of de noodzaak om circulair te bouwen. Ook werd niet gesproken over de toepassingen van biobased bouwmaterialen of over de noodzaak van een gezond leefklimaat. Er werd niet gekeken naar de problemen waar we vandaag de dag een oplossing voor zoeken, maar naar de oneindige potentie die de techniek ons te bieden heeft.

Een bekend citaat van Charles Darwin zegt “Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het beste aan veranderingen kan aanpassen.”.

Het is aan ons architecten en bouwers, als vormgevers en integraal denkers van de toekomst, om deze nieuwe technologische ontwikkelingen te omarmen en wel of niet toe te gaan passen. Laten we samen een wereld creeren waarin we niet alleen samen oud worden, maar waarin we ook gezond en vreugdevol kunnen zijn.

Michel Post / ORIO architecten
voorzitter Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur (VIBA)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s