Een woonhuis met twee gezichten

HEESCH – Deze opdrachtgevers hadden ieder heel ander droomhuis in gedachten. Terwijl de ene graag een modern, strak, wit huis wilde, droomde de ander van een antroposofisch gevormd beeldhouwwerk. Als architectenbureau is het dan de uitdaging om hun beiden een ontwerp te bieden dat voelt als thuis.

Ondanks de verschillende smaken waren de opdrachtgevers erg tevreden met het eerste ontwerp. Aan de straatzijde heeft het ontwerp een moderne uitstraling, wat mooi aansluit bij de straat. Aan de achterzijde is er gekozen voor een vrijere vorm, aansluitend bij de boomrijke tuin. Het sculptuur zal verder worden uitgebreid door middel van een vrijstaande muur die de beweging op het kavel begeleid.

De achtergevel omarmt een buitenplaats, die op meerdere plekken in verbinding staat met de binnenruimte. Ook aan de westzijde bevindt zich een buitenplaats, waar de toekomstige bewoners kunnen genieten van de avondzon. Door de buitenruimte te betrekken bij het huis ontstaat er niet alleen meer leefruimte, maar ook een verbinding met de tuin en natuur.

Wanneer je de leefruimte in loopt ervaar je ruimte en weidsheid. Toch zorgt de bijzondere vorm ervoor dat er in deze leefruimte allerlei ‘plekken’ ontstaan, vanuit waar het weidse gevoel plaatsmaakt voor knusheid. Dit ontwerp laat zien dat hoe tegengesteld de wens ook is, er kan altijd een sterk geheel worden ontworpen.