Begeleiding studenten AVANS Hogeschool – Tiny House met SHM voor een Olympische topsporter

ORIO architecten – Sinds een aantal weken begeleiden we wekelijks 2 4e jaars bouwkunde studenten van de Avans hogeschool Tilburg, met een ontwerpopgave voor een Tiny House voor een topsporter gebouwd met Snel Hergroeibare Materialen (= SHM).

Los van de uitdaging om een Tiny House te ontwerpen, ligt hier de moeilijkheid om dit te doen voor een topsporter, die zijn sport in het Tiny House zelf moet kunnen uitoefenen. In dit geval gaat het om de Olympische turner Epke Zonderland, die de vluchtfase oefening op een rekstok moet kunnen uitvoeren.

Dit heeft natuurlijk consequenties voor de vormentaal van het gebouw. 🙂

Los van de technische aspecten waar het Tiny House aan moet voldoen, ligt hier ook de uitdaging om iets specifiek voor de persoon Epke te bedenken. Wat maakt een topsporter een topsporter ?

Robin en Alex denken momenteel aan een uitwerking met 2 zeshoeken waarbij de Flower of Life als basis symbool gebruikt gaat worden. Hiermee wordt de relatie gelegd tussen inspanning en ontspannen.. tussen de aarde en de lucht… , tussen het nieuwe en het oude.

Dit levert nu al spectaculaire beelden op !!!

Een woonhuis met twee gezichten

HEESCH – Deze opdrachtgevers hadden ieder heel ander droomhuis in gedachten. Terwijl de ene graag een modern, strak, wit huis wilde, droomde de ander van een antroposofisch gevormd beeldhouwwerk. Als architectenbureau is het dan de uitdaging om hun beiden een ontwerp te bieden dat voelt als thuis.

Ondanks de verschillende smaken waren de opdrachtgevers erg tevreden met het eerste ontwerp. Aan de straatzijde heeft het ontwerp een moderne uitstraling, wat mooi aansluit bij de straat. Aan de achterzijde is er gekozen voor een vrijere vorm, aansluitend bij de boomrijke tuin. Het sculptuur zal verder worden uitgebreid door middel van een vrijstaande muur die de beweging op het kavel begeleid.

De achtergevel omarmt een buitenplaats, die op meerdere plekken in verbinding staat met de binnenruimte. Ook aan de westzijde bevindt zich een buitenplaats, waar de toekomstige bewoners kunnen genieten van de avondzon. Door de buitenruimte te betrekken bij het huis ontstaat er niet alleen meer leefruimte, maar ook een verbinding met de tuin en natuur.

Wanneer je de leefruimte in loopt ervaar je ruimte en weidsheid. Toch zorgt de bijzondere vorm ervoor dat er in deze leefruimte allerlei ‘plekken’ ontstaan, vanuit waar het weidse gevoel plaatsmaakt voor knusheid. Dit ontwerp laat zien dat hoe tegengesteld de wens ook is, er kan altijd een sterk geheel worden ontworpen.

Geraamte ecologische en energetische “Flower of Life” woning ‘Cathaya’ van ORIO architecten staat

RENKUM – Tijdens de bouw van een woning heb je een aantal “WOW”- momenten. 1 daarvan is als het gehele geraamte van de woning zichtbaar wordt.

Nu de dakgordingen op hun plek liggen en je goed de overstekken ziet, begint de ‘echte’ dynamiek van deze woning zichtbaar te worden.

Met grote preciessie worden de verschillende ‘lijnen’ uitgezet, waarbij je het plezier en het vakmanschap van Thijmen Geul van TRG Bouw zichtbaar voelbaar is.

Het gaat stap voor stap, maar wat wordt het mooi !!!

Eerste steen geplaatst bij ‘Kasteel Tomte’ in Almere Oosterwold

ALMERE OOSTERWOLD – Hoe bijzonder is het als je je eigen huis bouwt en dan met het hele gezin de “eerste steen” kan plaatsen.

In Almere Oosterwold staan vrij veel ecologische en organische projecten van @orioarchitecten die vrijwel allemaal energie-neutraal, dan wel energie-leverend zijn. De manier van bouwen varieert, alhoewel het allemaal woonhuizen zijn die met een houtskelet zijn opgebouwd en worden geisoleerd met een organisch isolatiemateriaal.

‘Kasteel Tomte’ is daar geen uitzondering op. Alhoewel de buitengevel voorzien gaat worden met natuurstenen die wordt aangebracht op een magnesiumoxide plaat, wordt hierdoor een andere wandopbouw gesuggereerd dan de strobalen gevel die het is.

Het zal nog een hele klus zijn om alle gevels te voorzien van deze stenen, maar het eindresultaat zal fantastisch mooi worden.

ORIO architecten ontwerpt een ecologische ‘warme’ woning in Lievingerveld

BEILEN – LIEVINGERVELD Het Lievingerveld, een gebied voor én door bewoners. De grond koop je van de gemeente en samen met je buren ontwikkel je een buurtschap met een open karakter.

Nabij de dorpskern van Beilen ligt een een prachtig gebied dat uitnodigt om te gaan wonen: Lievingerveld. Deze ontwikkel-locatie werkt vanuit de gedachte van particulier opdrachtgeverschap en is qua grootte uniek in Nederland. Als toekomstige bewoners mag er veel zelf worden bepaald.

Onze opdrachtgevers wilden een ecologische woning van strobalen die helemaal aansloot bij de natuur. Een intiem karakter, geborgenheid, warmte, gezelligheid, gezond, milieubewust en vooral logisch… dit zijn slechts enkele begrippen die tot uiting dienden te komen bij dit ontwerp.

Qua locatie mochten we zelf de grootte bepalen en ‘uiteraard’ hebben we hier een mooie energetische verhouding voor gekozen. De ‘Flower of Life’ is vervolgens gebruikt om de woning zijn dimenties te geven en om hem te ‘fixeren’ op de locatie.

Een gezonde, ecologische en energetische woning die aansluit bij het omliggende landschap en die op meer dan 1 manier een verrijking zal zijn.

Kleuren maken wel degelijk verschil

ALMERE OOSTERWOLD – Daar waar we… voor het gemak… steeds een witte gevel hadden gebruikt in onze renderingen, begint deze organische en ecologische ‘Aardetempel’ steeds meer kleur te krijgen.

Het gewenste kleurenpallet komt van het straatbeeld van een stad in Curacao, waarbij ikzelf erg verbaasd ben over hoe dicht we de kleuren op deze foto hebben kunnen benaderen in een computerprogramma.

We zijn nog niet aan het bouwen, dus de kleuren kunnen nog wijzigen, maar het is erg verrassend om te zien hoe een woning verandert door de toevoeging van kleur en welke reactie dit oproept bij mensen die het zien.

Bouw ecologische en energetische “Flower of Life” woning ‘Cathaya’ van ORIO architecten is begonnen

RENKUM – ‘Onze’ aannemer Thijmen, eigenaar van TRG Bouw, is 2,5 week terug begonnen met de bouw van deze bijzondere ecologische en duurzame woning.

Een grote wens van de opdrachtgever is het gebruik van zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Het gaat hierbij niet alleen om de materialen zelf, maar ook hoe deze gebruikt en verwerkt worden in de bouw.

Dit is tevens de eerste woning waarbij we het advies van de welstandscommissie kregen om de gevel nog organischer te maken dan we in eerste instantie hadden ontworpen.

De fundering is gemaakt van schuimbeton; een evenwichtsfundering die het gebruik van beton minimaliseert.

Daarop worden geprefabriceerde HoutSkeletBouw frames gezet die later worden ingevuld en afgewerkt met een organische isolatiemateriaal. “Uiteraard” worden alle muren voorzien van leemstuc.

Door de bijzondere vorm voegt de woning zich naar het omliggend landschap, alhoewel deze op dit moment nog 1 kale vlakte is.

De bouw gaat hard en het is erg mooi om te zien met welke kwaliteit en zorgvuldigheid er gebouwd wordt.

Waarom we zouden moeten kiezen voor Organische Architectuur

MICHEL POST Onlangs was ik aanwezig bij een VIBA Praktijkcafe waar Paul van Panhuys ons 4 uur lang meenam in de antroposofische benadering van Organische Architectuur. Hij vertelde ons hoe een goed ontworpen gebouw een eigen ziel heeft en hoe deze ziel tot uitdrukking kan komen in ieder detail.

Niet alleen gaf Paul blijk van bijzonder veel kennis, hij kon deze kennis ook overbrengen op een hele begrijpelijke en aanstekelijke manier waardoor we met z’n allen weer gingen beseffen dat het niet alleen gaat om het maken van mooie ecologische gebouwen voor opdrachtgevers, maar dat deze gebouwen ook daadwerkelijk een interactie met ons aangaan. Een interactie die verder gaat dan een ademend karakter of het binnen laten van daglicht en zonlicht.

Isala-klinieken-6

Eén van de meest recente projecten die Paul aanhaalde was het Isala ziekenhuis van Alberts & van Huut in Zwolle. Dit “Beterhuis” (in plaats van ziekenhuis) gaat over ontmoetingen en over een omgeving creeren waar je daadwerkelijk beter wordt, in plaats van dat symptomen bestreden worden op een zo efficient mogelijk manier.

La_Ciudad_de_las_Artes_y_las_Ciencias_de_Valencia

Kleuren, geuren, zachte materialen, beweging van perceptie, aandacht voor ontmoetingen tussen materialen, groen, water en licht. Architectuur gaat over zoveel meer dan esthetische schoonheid. Max van Huut vertelde me onlangs dat hij, tijdens een bezoek aan een gebouw van Calatrava, de ene na de andere foto maakte, omdat hij schoonheid zag bij iedere stap die hij zette. Na de zoveelste foto merkte hij op dat hij niet geraakt werd. Hoe mooi hij het gebouw ook vond… hij werd niet emotioneel of geroerd, zoals dit wel het geval was bij een bezoek aan een gebouw van Frank Lloyd Wright.

Taliesin-West_Garden-Living-Room_Photo-Credit-Andrew-Pielage-e1547513368643-1024x417

Voor mij was dit heel typerend en herkenbaar als aanduiding van kwaliteit van goede architectuur. Het gaat niet alleen om een mooi plaatje. Het gaat om de emoties die worden opgeroepen, of zoals ik het zelf vaak noem… de energie die wordt opgewekt.

Door de combinatie van de beschikbare ruimte bij het ANNE in Utrecht en de regels die de overheid heeft opgesteld om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan, konden er jammer genoeg maar weinig mensen aanwezig zijn bij dit VIBA praktijkcafe.

Het verhaal krijgt echter in het najaar een vervolg, waarbij we niet alleen verder ingaan op de achterliggende gedachtes van organische architectuur, maar ook daadwerkelijk inzicht krijgen in de manier hoe je dergelijke architectuur tot stand kunt brengen.

 Michel Post / ORIO architecten
voorzitter Vereniging Integrale Bio-Logische Architectuur (VIBA)

 

Oosterwold Update #6.1 – ‘De Groene Draak’ van stro

ALMERE OOSTERWOLD – Het plaatsen van strobalen in een houten frame blijft een mooie ervaring en levert ook vaak gelukkige gezichten op.

IMG-20200517-WA0002

Nu de buitenkant van deze bijzondere, door #ORIOarchitecten ontworpen woning, qua casco klaar is en de steigers zijn afgebroken, zijn de opdrachtgevers begonnen met het plaatsen van de strobalen…

en dat levert “uiteraard” mooie en leuke foto’s en filmpjes op die een beetje een indruk geven van de persoonlijke ervaringen. Je moet het echter zelf een keer meemaken om te beseffen hoe leuk het bouwen met stro werkelijk is.

Omdat er gekozen is om eerst het casco te bouwen en daarna pas het stro te plaatsen, kan er droog en onafhankelijk van het weer gebouwd worden en een carport wordt dan opeens een hele fijne opslagplaats.

IMG-20200609-WA0002

De strobalen zijn inmiddels allemaal geplaatst en nu kan begonnen worden aan de verdere opbouw en afwerking van de binnenzijde van de buitenwanden met houtvezelplaten en leemstuc.

IMG-20200609-WA0000

Het gaat stap voor stap, maar op dit moment lijken het wel reuze stappen… zo snel vordert de bouw.

Reflectie CPO project Ecowijk Mandora in Houten

HOUTEN – Drie jaar geleden is het door #ORIOarchitecten ontworpen CPO project ‘Ecowijk Mandora‘ in Houten opgeleverd en het leek ons een goed idee om met het oude bestuur te reflecteren wat er goed, en wat er fout, is gegaan.

20180824_094717

Het eerste wat opviel was de groene rustige oase waarin je terecht komt, of zoals buurtkinderen het zeggen: “het gevoel van een vakantiepark” met in het midden het buurthuis.

Nu de tuin zich in de afgelopen 3 jaar heeft kunnen ontwikkelen, zie je pas echt goed hoe belangrijk een groene omgeving is op het leefklimaat van een wijk.

ORIO_Houten-1 (6)

Alhoewel de hele wijk 1 uitstraling heeft, hebben de verschillende woningen, de orientatie van de woningen en de verschillende manieren hoe je de wijk kunt benaderen, ervoor gezorgt dat de wijk diverse gezichten gekregen heeft.
Grappig genoeg vertaald zich dit ook terug naar verschillende persoonlijkheden binnen de wijk, wat weer voor de nodige levendigheid zorgt.

ORIO_Houten-1 (1)

Vanuit de reflectie zijn er voor ons 2 belangrijke lessen naar voren gekomen.

  1. Bedenk eerst het installatieconcept en ontwerp hier de woningen omheen.
  2. Individualisatie van de woningen zorgt voor trots en betrokkenheid

20180824_100309

Jammer genoeg is er veel fout gegaan met de installaties. Deels omdat er teveel keuze is geweest in het aanbod, wat weer geleidt heeft tot slordigheden en slechte uitvoering ervan, en deels omdat de keuze voor de installaties vrij laat in het proces heeft plaats gevonden, waardoor er binnen het ontwerp soms te weinig ruimte was.
Gelukkig zullen echter binnenkort alle problemen verholpen zijn.

Iedere maand is er een rondleiding waarbij ook woningen bezocht worden en dan pas kun je zien hoe verschillend de woningen van binnen zijn. Uiteraard is iedereen van mening dat ‘zij’ de mooiste en beste woning hebben, en dat vat ik persoonlijk op als een groot compliment.

20200609_214044

Deze individualisatie heeft tijdens het ontwerp- en bouw proces gezorgt voor de nodige uitdagingen, waarbij veel waardering is voor hoe wij en bouwonderneming Van Bekkum  hier mee om is gegaan.

Iedereen was het er echter over eens dat deze uitdagingen het meer dan waard waren voor de kwaliteit van wonen die men gekregen heeft en uiteindelijk gaat het natuurlijk om deze reactie: een tevreden en gelukkige opdrachtgever.