Oosterwold Update #9 – “Ons strobalen huis”

ALMERE OOSTERWOLD – Hoe bijzonder is het als je als opdrachtgever opeens je huis aan de buitenkant verder vorm kunt geven, nadat je maanden “ingepakt” hebt gezeten. Dat is de realiteit van deze, door #ORIOarchitecten ontworpen woning, in Oosterwold.

96609571_1468971593284156_1000389460531085312_o

Stapje voor stapje vordert de bouw van deze bijzondere woning die ondanks zijn eenvoudige en compacte opzet, toch heel warm en ruimtelijk is.

Gisteren is begonnen met de kalkstuc of zoals de opdrachtgevers het zelf schrijven op hun facebook pagina “Het moment is eindelijk daar !!! Dag stro, welkom kalkstuc.”

91011491_1429287923919190_3072027181539393536_o

Deze woning vormt samen met 3 andere woningen een ruimtelijke constellatie, waarbij de 4 opdrachtgevers hun tuinen als 1 geheel, energetisch hebben laten ontwerpen. Twee van deze woningen hebben we besproken in onze blogs Oosterwold Update #7 en Oosterwold Update #8.

Oosterwold Update #4

ALMERE OOSTERWOLD – Het is al vrij bijzonder dat ORIO architecten  zoveel verschillende woningen in 1 gebied heeft kunnen ontwerpen, maar we hebben er in 1 straat wel heel veel bij elkaar staan…  8 gebouwen om precies te zijn en ieder gebouw is anders en heeft zijn eigen dynamiek.

ORIO_Duijkers_20200410 (10) (Large)

De woning van Claudia en Ramon heeft een gebogen dak en een organische plattegrond. Wij hadden zelf de associatie met een vogel, maar ondertussen heeft de woning de naam “schildpad woning” gekregen.

ORIO_Duijkers_20200410 (7) (Large)

De muren zijn gebouwd met strobalen en afgewerkt met leemstuc aan de binnenzijde en kalkstuc aan de buitenzijde. Helemaal bijzonder is de dubbele spantconstructie die de boog van het dak vormt.

ORIO_Duijkers-10 (6)

ORIO_Duijkers_20200410 (2) (Large)

 

Oosterwold Update #3

ALMERE OOSTERWOLD – In het ORIO architecten “Oosterwold rondje” kon natuurlijk het woonhuis van Jaap en Joanne niet ontbreken.

ORIO_Hart_20200410 (13) (Large)

De basis van deze woning vormt een energetisch symbool, genaamd “The Flower of Life”. Dit symbool wordt gezien als een van de krachtigste natuursymbolen uit de heilige geometrie en is hier gebruikt om een eenheid te creeren tussen binnen en buiten.

ORIO_Hart_20200410 (12) (Large)

De woning heeft een “rug” naar de straat en een omarmend gebaar richting de tuin en de omliggende omgeving. De vorm van het dak ondersteund dit gebaar, waarbij in de tuin een knus en geborgen gevoel wordt opgeroepen.

ORIO_Hart_20200410 (4) (Large)

Een maand geleden zijn Jaap en Joanne in hun woning getrokken en wordt er op dit moment hard gewerkt om de laaste puntjes op de “i” te zetten.

ORIO_Hart_20200410 (2) (Large)

Hieronder nog een “oude foto” van tijdens de bouw om het gevoel van ruimtelijkheid weer te geven.

ORIO_Hart-10 (3)

Buitenplaats Kustlicht in Zoutelande

ZOUTELANDE – In het prachtige Zoutelande heeft ORIO architecten een traditioneel uitziend landgoed mogen ontwerpen.

20180621_163850

Het eerste bijgebouw is afgelopen jaar opgeleverd en grotendeels gebouwd door Svarok Natuurlijke Bouw.

comp_collage_FvL

Dit traditioneel uitziend gebouw is verre van traditioneel. Hij is gebouwd met natuurlijke bouwmaterialen zoals hout, stro, leem en kalk. Qua techniek is hij compleet zelfvoorzienend met onder andere een WTW-systeem, pv-panelen en een helofytenfilter.

20180621_181446

Aan de binnenzijde is de eiken constructie prominent aanwezig wat het gebouw een authentieke uitstraling geeft. De leemstuc zorgt voor een natuurlijke en gezond binnenklimaat.

Alhoewel dit het eerste bijgebouw is, laat het al goed de potentie van het geheel zien. Als alle gebouwen er staan zal dit het grootste strobalen complex zijn van Nederland en één van de grootste ter wereld.

Passiefhuis in Stroleembouw

MARGRATEN – Voor Arjen, moeder Siska en zoontje Eric ontwerpen wij momenteel een passief huis van stro in Limburg. Het kunnen delen, maar ook gescheiden van elkaar kunnen zijn, ligt aan de basis van de interne ruimtelijke benadering.

v1_3d_model_zonder_hout_Default_Camera_1_356_0

Gezocht is naar een ontwerp dat speelse ruimtelijkheid en veel licht combineert met  energiezuinigheid (passiefhuis) en ecologische kwaliteit.

Beoogt wordt de overgang tussen buiten en binnen zo natuurlijk mogelijk te ervaren en de koppelen aan verschillende ruimtelijke belevingen (uitzicht over de boomgaard, daktuin met –in aansluiting op de rest van de tuin- permacultuur beplanting, en verschillende plekken om te verblijven. 
 

Houtskelet-strobouw, in combinatie met leem (binnenzijde) en kalkstuc buiten, voorzien van een gebouwplint en een bijgebouw gevel van veldbrandsteen, materialiseert de combinatie tussen natuurlijke materialen, een warme uitstraling en een kwalitatief binnenklimaat.

Waar de isolatie en de situering van het glasoppervlak (stro/houtvezelplaat/ Accoya kozijnen met drielaags glas) bijdraagt aan de passiefhuis-energiebenadering, zorgen warmtepomp en PV-panelen voor een ecologische (geen fossiele brandstoffen) energie-opwekking.
 v1_3d_model_zonder_hout_Default_Camera_5_356_4

De materialisering zal voldoen aan de NIBE classificatie 1-3, hetgeen bijdraagt aan de minimalisering van de ecologische footprint.